
Ingredienser:
2 paket saffran
1 msk vaniljextrakt
50 g jäst
3 dl vaniljsojamjölk
1 1/2 dl strösocker
1 krm salt
2 st ägg
1 paket kesella vanilj
225 g rumsvarmt smör
14 dl Sempers finmix
1 tsk xantangummi
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Mortla saffranet och häll på vaniljextraktet. Låt stå i 30 min.
3. Smula ner jästen i en bunke.
4. Värm mjölken till 37 grader och blanda i saffranet.
5. Häll i den smulade jästen och blanda tills jästen har lösts upp.
6. Blanda xantangummit i mjölmixen.
7. Tillsätt socker, salt, ägg, kesella, smör och mjölmix lite i taget i mjölkblandningen.
8. Knåda degen i 10 min.
9. Låt jäsa under plast i rumstemperatur i 45 min.
10. Knåda ut degen på bakbordet och tillsätter mjöl om degen är lös.
11. Forma lussekatter.
12. Låt jäsa på en plåt i 25 min.
13. Pensla med ägg och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 9 min.