Lussekatter
(null)

Ingredienser:
2 paket saffran
1 msk vaniljextrakt
50 g jäst
3 dl vaniljsojamjölk
1 1/2 dl strösocker 
1 krm salt 
2 st ägg
1 paket kesella vanilj
225 g rumsvarmt smör
14 dl Sempers finmix
1 tsk xantangummi

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. 
2. Mortla saffranet och häll på vaniljextraktet. Låt stå i 30 min. 
3. Smula ner jästen i en bunke. 
4. Värm mjölken till 37 grader och blanda i saffranet. 
5. Häll i den smulade jästen och blanda tills jästen har lösts upp. 
6. Blanda xantangummit i mjölmixen. 
7. Tillsätt socker, salt, ägg, kesella, smör och mjölmix lite i taget i mjölkblandningen. 
8. Knåda degen i 10 min. 
9. Låt jäsa under plast i rumstemperatur i 45 min. 
10. Knåda ut degen på bakbordet och tillsätter mjöl om degen är lös. 
11. Forma lussekatter. 
12. Låt jäsa på en plåt i 25 min. 
13. Pensla med ägg och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 9 min.